Till umu.se

Välkommen!

Vid institutionen bedriver vi undervisning och forskning inom huvudämnet socialt arbete. Utbildningsutbudet omfattar socionomprogrammet, mastersprogrammet samt fristående kurser. Vid institutionen ges även uppdragsutbildning och forskarutbildning. Institutionens forskningsområden berör olika aspekter av det sociala arbetet.

Årets segrare i Socionom-SM vann på att byta fokus

Årets segrare i Socionom-SM vann på att byta fokus

För andra året i rad vann ett Umeå-lag Socionom-SM i Stockholm. Årets case handlade om våld i nära relationer. Man arbetade med frågan om hur vi ser till att barn som upplevt våld mellan föräldrar får det skydd och stöd de behöver. Hur kan rättssäkerheten för barn på skyddat boende säkras? Årets vinnare Linnea Nilsson och Fredrik Perdal valde att helt byta fokus när de presenterade sin lösning.

Draknästet 2017

Draknästet 2017

Sista terminens studenter i kursen Socialpedagogik har högtidligen ”grillats” i draknästet. Studenterna pitchade sina framtidsinriktade sociala innovationsförslag för erfarna företrädare från fältet. Denna gång bidrog drakar från Handelshögskolan, Uminova Holding, Externa relationer (universitetet), Samordningsförbundet och flera representanter från Coompanion. De gav värdefulla synpunkter på hur studenterna kunde utveckla sina projektarbeten inom ramen för utbildningen men också vilket stöd de kan få för sina projekt efter att de tagit examen.

Första joint masterstudenterna har anlänt i Norge

Första joint masterstudenterna har anlänt i Norge

Nu har de första studenterna anlänt till Stavanger för studier på joint master programmet Nordic Master Programme in Social Work and Welfare.


Svårt omsätta stöd vid psykiska problem

2018-01-03
Mer långsiktig planering krävs av politiker och lokala myndigheter för att landsting och kommuner ska bli bättre på att erbjuda effektivt stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning. Det visar Magnus Bergmark i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Draknästet 2017

2017-12-22
Sista terminens studenter i kursen Socialpedagogik har högtidligen ”grillats” i draknästet. Studenterna pitchade sina framtidsinriktade sociala innovationsförslag för erfarna företrädare från fältet. Denna gång bidrog drakar från Handelshögskolan, Uminova Holding, Externa relationer (universitetet),...

Årets segrare i Socionom-SM vann på att byta fokus

2017-12-22
För andra året i rad vann ett Umeå-lag Socionom-SM i Stockholm. Årets case handlade om våld i nära relationer. Man arbetade med frågan om hur vi ser till att barn som upplevt våld mellan föräldrar får det skydd och stöd de behöver. Hur kan rättssäkerheten för barn på skyddat boende säkras? Årets vin...

Kontinuitet och tillgänglighet viktigt efter tvångsvård

2017-11-23
Mer än varannan som dömts till tvångsvård för missbruk avvek från behandling. Det är främst yngre klienter som avviker och det går att se en koppling med högre risk att dö i förtid. Det är ett av resultaten som Robert Grahn visar i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Socialt arbete söker vikarierande universitetslektorer i Socialt arbete

2017-10-31
Institutionen för socialt arbete söker nu en eller flera vikarierande universitetslektorer i socialt arbete, samt en vikarierande universitetslektor i socialt arbete med inriktning mot hälso- och sjukvård.


Publikationer vid Socialt arbete

Författare

Titel

År sorteringsordning

Fulltext

Hort, Emanuel
Kalman, Hildur

The Compassionate Bureaucrat: Processing Cases, Facilitating Change, Being Human
Nordic Social Work Research

2018

-

Grönlund, Anne
Öun, Ida

In search of family-friendly careers?: Professional strategies, work conditions and gender differences in work-family conflict
Community, Work and Family, 21(1): 87-105

2018

-

Sjöström, Stefan

Labelling theory

2018

-

Blom, Björn
Evertsson, Lars
Perlinski, Marek

European social and caring professions in transition

2017

-

Perlinski, Marek
Blom, Björn
Evertsson, Lars

Social and caring professions in European welfare states: trends and challenges

2017

-